Elektronische boekenlezers, zoals de Amazon's Kindle, zijn al een tijdje op de markt. Door de nodige verfijningen aan scherm en bediening begint de verkoop nu pas echt op gang te komen. Is er sprake van een rage?
Elektronische boekenlezers, zoals de Amazon’s Kindle, zijn al een tijd op de markt. Door de nodige verfijningen aan scherm en bediening begint de verkoop nu pas echt op gang te komen. Is er sprake van een rage?
De Amazon Kindle - een software-en hardware-platform waarmee gebruikers kunnen downloaden en elektronische boeken lezen - werd voor het eerst uitgebracht in november 2007.
In 2009, introduceerde Amazon de ‘Kindle voor de iPhone’ applicatie, waardoor ze miljoenen iPhone gebruikers kregen, verslaafd aan het idee te kunnen lezen wat ze willen en wanneer ze willen. Plotseling was er een explosie te zien in de ontwikkeling van ebook readers van bedrijven als Sony en zelfs Barnes en Noble.
Literaire puristen kijken in het algemeen neer op eboeklezers, omdat ze onpersoonlijk en ‘koud’ zouden zijn. Het culturele erfgoed van gedrukte boeken zal volgens hen verloren gaan aan een generatie van techneuten. Het zal ertoe leiden dat schrijvers hun boeken tegen bodemprijzen online beschikbaar stellen wegens gebrek aan een uitgever. Maar het is helemaal niet zeker dat eboeken de doodklap betekenen voor het traditioneel gedrukte werk, wat ik hieronder zal uitleggen.
1) Gedrukte boeken voelen persoonlijker aan.
Onderzoekers aan de universiteit van Chicago kwamen erachter dat ouders en kleuters een meer positieve ervaring delen als ze traditionele boeken lezen. Traditioneel gedrukte boeken zorgen nu eenmaal voor een snellere ontwikkeling in leesvaardigheden bij kinderen. Daar komt bij dat zij die traditionele boeken lezen over het algemeen meer hun fantasie gebruiken. Dit in tegenstelling tot eboekenlezers die zich meer door het boek laten leiden. Ooit geprobeerd notities te maken op een eboeklezer? Onmogelijk. Bikj de boekengekken die nooit een boek uitlezen zonder aantekeningen in de kantlijn of onderstreping van de belangrijkste passages, zal het eboek niet aanslaan. Als je iets interessants leest of iets wil herinneren voor later, moet je bij het eboek een systeem van elektronische handelingen gebruiken om dit gedaan te krijgen. Het is gewoon veel makkelijker om een notitie neer te krabbelen in de kantlijn dan een elektronische methode hiervoor te gebruiken.
2) Audio-boeken hebben ook geen eind aan het traditionele boek gemaakt.
Toen audio-boeken populair werden was de literaire gemeenschap van boekenliefhebbers van slag. Ze waren ervan overtuigd dat lezers in luisteraars zouden veranderen. Uitgevers en boekenverkopers zouden verdwijnen omdat boeken voortaan op cassettebandjes werden ingesproken. Dat is dus niet gebeurd. Audio-boeken hebben nu eenmaal niet het persoonlijke element van gedrukte boeken.
3) Er zijn twee duidelijk te onderscheiden markten voor eboeken en gedrukte boeken.
Dit is het meest in het oog schietende argument. Eboeken worden totaal anders gebruikt dan gedrukte boeken. Als je niet weet wat voor titels je wilt meenemen in een vliegtuig of trein, dan doe je er verstandig aan een eboekenlezer te gebruiken. Maar als je in een boek wilt opgaan bij haardvuur en een kopje thee, zal je waarschijnlijk niet voor het eboek kiezen. Kortom eboeken zullen zeker in populariteit toenemen, maar ze zullen nooit het traditionele boek kunnen vervangen.
Veroveren e-books echt de markt van lezers?
Links
Zoeken in deze blog
Categories
- belezenheid (1)
- boek publiceren (1)
- boeken (3)
- censuur (1)
- De Brakke Hond (1)
- De Literaire Gids (1)
- debuteren (1)
- Deus ex Machima (1)
- dichten (1)
- dichtkunst (1)
- e-reader (1)
- Ebooks (1)
- Forum (1)
- gedichten (2)
- genoten leesvoer (1)
- goede literatuur (2)
- informatie (1)
- Inhoud boeken (1)
- ipad (1)
- journalisten (1)
- Kladblok (1)
- kopen (1)
- kranten (1)
- leesbeurt (1)
- lezen (4)
- Lezers (2)
- literair (1)
- literair tijdschrift (1)
- literatuur (3)
- Noachs kat (1)
- online magazine (1)
- opvoeders (1)
- ouders (1)
- PEN (1)
- poezie (1)
- Revisor (1)
- roman (1)
- school (1)
- schrijven (1)
- schrijvers (2)
- studie (1)
- tijdschriften (1)
- toneelstuk (1)
- uitgeven (1)
- voordragen (1)
Volgers
Blogarchief
-
▼
2010
(27)
-
▼
januari
(10)
- Lezers: Book Publishing 10 Years in the Future
- Ebooks en de verspreiding ervan. Wat betekent dit ...
- Voer voor lezers: schrijftips.
- De noodzaak van snellezen.
- Lezers hun moeilijkheden en het overwinnen ervan.
- Over de betrokkenheid van lezers?
- Lezers en Google-boeken.
- Voer voor lezers: over poëzie.
- Voer voor lezers: tip van de leesmaand februari.
- Veroveren e-books echt de markt van lezers?
-
▼
januari
(10)