Als je een internetaansluiting hebt, dan heb je waarschijnlijk al een keer op de een of andere manier google gebruikt. Er zijn echter nog andere gereedschappen en zoekmethoden dan het simpele zoekvenster vanuit een toolbar of Google's homepage.


Google-boeken
 
Als je een internetaansluiting hebt, dan heb je waarschijnlijk al een keer op de een of andere manier Google gebruikt. Er zijn echter nog andere gereedschappen en zoekmethoden dan het simpele zoekvenster vanuit een toolbar of Google’s home page. Een van deze tools is Google Books. Het is een uitgebreide collectie van boeken en tijdschriften waarin je van alles en nog wat kunt opzoeken. Hier zijn enkele van de manieren die je voor Google Books kunt gebruiken voor onderzoek en persoonlijke interesses.
Ten eerste, om toegang te krijgen tot Google Books, klik op de homepage op de ‘meer…’ link bovenaan de pagina. Dat zal je naar een menu van zoekcategorien en tools brengen, die je met veel meer specifieke zoekacties kan helpen. Klik op ‘Boeken’ om te starten.
Google Books opent een pagina met het vertrouwde zoekvenster bestemd voor boektitels en schrijvers. Natuurlijk kun je ook sleutelwoorden in het zoekvenster typen. Verder is er de mogelijkheid van geavanceerd zoeken op isbn-nummer, datum van uitgiftge etc.
Als je een zoekactie houdt, dan verschijnen de meest op het gezochte lijkende resultaten als kaft van het boek of als titelopsomming in de trefferslijst, afhankelijk van wat er is ingevuld. Ook verschijnt er een kleinere afbeelding van de kaft, als ook van de schrijver, het genre, aantal pagina’s, etc., als ook een linkmogelijkheid voor het toevoegen van het boek aan Mijn Bibliotheek (waar wel een Google account voor vereist is), het opzoeken van andere edities en een beschrijving van het boek.
Wanneer je op de titel van een boek klikt in de resultatenlijst, dan word je naar een dieptepagina geleid met nuttige informatie en is er de mogelijkheid van een voorvertoning van de boekpagina’s. Er zijn verder een aantal gerelateerde links aan de linkerkant die handig zijn als je een boek hebt gevonden dat je zocht, zoals:
*Overzicht – voor een samenvatting van het boek.
*Lezen – voor een voorvertoning van de pagina’s.
*Bespreking – waarin staat wat anderen van het boek vonden.
*Kopen – brengt je naar een site waar je het boek kunt kopen.
Onder deze opties is een zoekvenster waar je sleutelwoorden kunt typen om de tekst van hetboek te doorzoeken. Vergelijk dit eens met het lezen en doorbladeren dat dit aan tijd zou kosten in een bibliotheek.
Meer opties, waaronder verwijzingen voor het vinden van het boek in een bibliotheek en voor het zien van verwante boeken zijn ook mogelijk, afhankelijk van wat voor boek je zoekt. Je zult meer boeken op Google Boeken vinden dan je ooit zult nodig hebben! Er zijn zelfs boeken uit het begin van de negentiende eeuw of nog eerder! Zoals je zult zien is dit een grote hulpbron voor onderzoek, speciaal voor wat betreft unieke onderwerpen of voor het vinden van obscure boeken en onderwerpen, die moeilijk te vinden zouden zijn in een bibliotheek of boekhandel. Het is ook makkelijk om snel prijzen te vergelijken tussen de verschillende online verkopers van boeken! Kortom Google Boeken is een goed gereedschap voor zowel lezers als onderzoekers.