Hoe vaak heb je naar je je niet overweldigt gevoeld door je boekenvoorraad? Bovendien worden we gebombardeerd met steeds meer geschreven informatie in de vorm tijdschriften, rapporten, e-books, kranten en allerlei studies. De stroom leesvoer lijkt nooit te stoppen.

Hoe vaak heb je naar je je niet overweldigt gevoeld door je boekenvoorraad? Bovendien worden we gebombardeerd met steeds meer geschreven informatie in de vorm tijdschriften, rapporten, e-books, kranten en allerlei studies. De stroom leesvoer lijkt nooit te stoppen.
 
Al deze informatie heeft ervoor gezorgd dat snellezen een noodzaak is geworden voor degene die niet achter wil blijven. Sneller iets lezen en het vergroten van het bevattingsvermogen bij jezelf is eigenlijk een verplichting geworden voor de moderne mens.


Evelyn Wood heeft het snellees-concept al in 1959 ontwikkeld. Heden ten dage is er een grote hoeveelheid van verschillende soorten technieken beschikbaar voor een ieder die deze vaardigheid onder de knie wil krijgen. Er zijn cursussen, boeken, audio programma’s en computerlessen die tegemoetkomen aan iedere soort van leermogelijkheid op het gebied van snellezen. Gewoon een kwestie van googlen op de juiste zoekterm.
 
Toch is het wel handzaam om met vijf snelle stappen alvast je leessnelheid en opneemvermogen van teksten te vergroten:
 
1. Leesvoorbereiding – maak even tijd op een plek zonder veel afleiding. Nestel jezelf in een comfortabele stoel en kijk of je je kunt concentreren op een te lezen tekst. Als je merkt dat je dit moeite kost, sluit dan je ogen, en haal een paar keer diep adem. Als dat niet werkt en je wordt nog steeds afgeleid, stop dan met lezen. Probeer het een andere keer opnieuw.
 
2. Bekijk het te lezen materiaal eens goed. Vraag jezelf af waarom je juist dit boek leest. En vraag je ook af wat je van deze tekst kunt leren. Blijf altijd kritisch in je leeskeuze. Volg je interessegebieden zoveel mogelijk.
 
3. Lees altijd eerst het voorwoord en de eerste zin van ieder hoofdstuk of paragraaf. Probeer vast te stellen wat de kern van het te lezen stuk is, welke richting de draad van het verhaal opgaat. Vaak hoef je een bladzijde of enkele bladzijde niet eens te lezen omdat de eerste paar zinnen genoeg is voor wat gaat volgen. Je weet in feite al wat er gaat volgen, spring daarom snel van alinea naar alinea voor een korte check.
 
4. Lees zo actief als mogelijk. Dat betekent dat je de belangrijke gedeeltes onderstreept met potlood en desnoods hele tekstgedeelte markeert. Je moet erachter komen wat je wel en niet begrijpt van een tekst. Maak daar aantekeningen van.
 
5. Breng wat je leest in verband met wat je weet. Dat zal alles een samenhang geven en je helpen te onthouden wat je leest.
Conclusie. Snellezen is een vaardigheid die je je in de loop van de tijd kunt eigen maken. Al oefen je maar 15 minuten per dag dan zie je al resultaat