Uit de jaarlijkse schatting door de Association of American Publishers blijkt dat de de verkoop van boeken in de Verenigde Staten in 2009 met 1,8 procent is gedaald. Er werd in totaal voor 23,9 miljard dollar omgezet in de boekenbranche. Enkele miljarden minder dan vorig jaar.

E-books maakten maar net 1,3 procent uit van alle verkochte boeken. Maar de verkoop ervan schoot wel de hoogte in met 176,6 procent in het voorbije jaar. De introductie van Barnes & Noble’s Nook en de iPad van Apple zouden de verkoop nog meer stimuleren.
Leerzame boeken voor kinderen en jonge tieners kenden de sterkste daling met 13,9 procent, maar de verkoop van boeken voor hogere opleidingen stegen dan weer met ongeveer hetzelfde percentage.

De uitgaven voor schoolboeken in het lager onderwijs worden vooral gesubsidieerd door de staat en gemeentebesturen, en die schrapten of verplaatsten hun budgetten vorig jaar vanwege de financiƫle crisis, zegt Tina Jordan, vice president van de organisatie.

Duurdere hardcover boeken voor volwassenen werden vorig jaar wat meer verkocht, een volgens Jordan ‘welkome aanpassing’ van de markt, na de impact van de recessie die in 2008 voor een daling zorgde van 13 procent in vergelijking met 2007.